«Thalassa – Thalassa» ατομική έκθεση της φιλολόγου – εικαστικού, Μαρίας Ματάλα

"Thalassa - Thalassa" της φιλολόγου – εικαστικού, Μαρίας Ματάλα
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έχει τη χαρά να παρουσιάσει την όγδοη ατομική έκθεση «Thalassa – Thalassa» της φιλολόγου – εικαστικού, μέλους Ε.Ε.Τ.Ε., Μαρίας Ματάλα, που πλαισιώνει τον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδας των LIONS και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

‘Thalassa – Thalassa’
Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 – 25 Δεκεμβρίου 2016

Η Μαρία Ματάλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού συγκριτικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Mια ευαίσθητη καλλιτέχνης με πολυπρόσωπη δράση, όχι μόνο στο εικαστικό τοπίο αλλά και τον κοινωνικό και πολιτικό, ζωγραφίζει με χρώματα λιτά αλλά που βγαίνουν από του νου και της ψυχής τα μέσα μέρη και μας ταξιδεύει με αγάπη, σε όμορφους ονειρεμένους τόπους, υπαρκτούς και φανταστικούς, όπου κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο. Έχει σπουδάσει ιστορία τέχνης και έχει κάνει ελεύθερες σπουδές με την προτροπή του Χατζηκυριάκου Γκίκα. Πρόσφατα ο Γιώργος Λαζόγκας την βοήθησε να εξελίξει την δουλειά της.

Αναζητά τις συνεκτικές σχέσεις της αρμονίας των αντιθέτων και την αέναη κίνηση της ζωής μέσα απ’ την έννοια του κύκλου. Η αισθητική της την ώθησε να επιχειρήσει να αποδώσει την στιγμιαία απεικόνιση της ροής των υδάτινων πόρων. Η εικαστική της αποτύπωση εμπεριέχει την έννοια του χρόνου, την χρονική στιγμή της ροής, της κίνησης στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον του πλανήτη μας, επιδεικνύοντας την ευαισθησία της για το Περιβάλλον.

Δεν εντάσσεται, δεν συνοδοιπορεί, και δεν προσκολλάται σε ρεύματα ή ζωγραφικές τάσεις. Πειραματίζεται για να αναπτύξει δικό της τρόπο έκφρασης, απογυμνώνοντας το θέμα της από κάθε περιττό και κρατώντας μόνον το ουσιώδες μέρος του. Η ζωγραφική της Ματάλα εντυπωσιάζει γιατί με το προσωπικό της ύφος βρίσκει τον τρόπο να αποδώσει στο έργο της όλη την φρεσκάδα της ματιάς που απαλλαγμένη από την υπερβολή, εστιάζει στην ουσία. Ξεχωρίζει με την απλότητα, την λιτότητα και την εκφραστική δύναμη που πηγάζει από την αφάνταστη λεπτότητα και αισθαντικότητα της προσωπικότητας της δημιουργού.

Τολμά και επιδιώκει την δική της εξέλιξη, μέσα από πηγαίες επιλογές. Συλλαμβάνει την μαγεία, που αναδύεται και αποκαλύπτεται μόνο σε κείνους που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής, κάτω από την επιφάνεια.

Η Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Κριτικός Τέχνης έγραψε : « επιδεικνύει σε όλες τις περιπτώσεις μια μεγάλη ευαισθησία στο χρώμα. Ακόμη, τα έργα της χαρακτηρίζονται κάθε φορά από την ενδιαφέρουσα οπτική γωνία με την οποία βλέπει το θέμα της. Ανεπηρέαστη από τις μόδες και τους συρμούς στην τέχνη, συνεχίζει την πηγαία πορεία της στη ζωγραφική, πιστή στο προσωπικό της όραμα.»

Η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, Θεατρολόγος Μαρίκα Θωμαδάκη έγραψε : «Ζωγραφική που ζω – γραφίζει έναν πολυσήμαντο κόσμο ειδωμένο από τα μέσα, σε διαστάσεις υπερβάσεων, σε χρώματα βαθειά του νου και των αισθήσεων, αυτή είναι η έκφραση του καλλιτεχνικού πλούτου της Μαρίας Ματάλα, μιας αυθεντικής καλλιτέχνιδας.»

Η τελευταία της κριτική έγινε για το έργο που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Πειραιά από κριτική επιτροπή στο Λουξεμβούργο με μέλη την Isabelle de Maison Rouge, Κριτικό Τέχνης, τον Adriano Picinati di Torcello, Διευθυντή Τεχνών και Οικονομικών της Deloitte Consulting,Christophe Duvivier, Συντηρητής των Μουσείων Pissarro et Tavet-Delacour στην Pontoise, Γαλλία, Olivier Donat, Διευθυντή εκθέσεων και εκδόσεων των Δημοσίων Μουσείων Παρισίων: «Eνα μοναδικό και πολύ προσωπικό ύφος στα έργα τέχνης. Το έργο της ενσαρκώνει ένα είδος φαντασίας που θέτει θεμέλια προσωπικής αναζήτησης. Πολύ ένστικτο, αυτό κάνει τη δουλειά της ενδιαφέρουσα, συναρπαστική! Η δουλειά της είναι μοναδική και δημιουργεί υποδόρια συγκίνηση που οδηγεί τον θεατή στην αναζήτηση της έννοιας του έργου της.»

Η εικόνα αυτής της έκθεσης, 19-25 Δεκεμβρίου 2016, είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας και γνώσης που συνδέονται άμεσα με τον ψυχισμό της δημιουργού, ο οποίος διαποτίζει στην κυριολεξία τη ζωγραφική έκφρασή της.

Στα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα πλαισιώσουν την έκθεσή της, και τα οποία θα είναι κατάλληλα για παιδιά από τεσσάρων έως 18 ετών, θα δώσει έμφαση στο χρώμα και πως αυθόρμητα αποτυπώνεται η στιγμή στο έργο του καλλιτέχνη.

Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 – 25 Δεκεμβρίου 2016
Διαδραστικά εργαστήρια : 20-23 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: πρωί : Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 13:00 και
απόγευμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 – 20:00
Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Φίλωνος 29, Πειραιάς 185 35
Τηλέφωνο: 210.41.01.402- 405
Email : pinakothiki@pireasnet.gr

Eπισκεφτείτε τον ιστότοπο της εικαστικού Μαρίας Ματάλα :

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s