Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κηροδοσία των Ανέμων» του Δρ. χημικού μηχανικού – συγγραφέα Ηλία Κοπανάκη στην Μυλόπετρά του στον Μαρουλά Ρεθύμνου

 Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Κηροδοσία των ανέμων" του Δρ. χημικού μηχανικού - συγγραφέα Ηλία Κοπανάκη στην Μυλόπετρά του στον Μαρουλά Ρεθύμνου

Κηροδοσία των Ανέμων

Συγγραφέας: Κοπανάκης, Ηλίας

 Η δεύτερη αυτή ποιητική συλλογή του Ηλία Κοπανάκη, αποτελείται από 5 μέρη.

Γενικός τίτλος της Συλλογής : «Κηροδοσία των Ανέμων».

Οι τίτλοι των ενοτήτων κατά σειρά από την αρχή προς το τέλος της συλλογής :

1) Βαθύ το Σκότος,

2) Γυμνάσματα,

3) 24 Ερωτικές Προσευχές,

4) Ψαλμωδία του Έρωτα, και

5) Μικρή Σπορά.

Ξεκινώντας από διαπιστώσεις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικής μνήμης και παράδοσης, συνυφασμένες με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τα νέα κοινωνιολογικά δεδομένα, τις προσεγγίσεις των νέων τεχνολογιών και τη σχέση μας με την λαογραφία και εν γένει ελληνική παράδοση και ελληνικότητα, προχωρούμε μέσω τεχνικών ελέγχου της αναπνοής και της ίδιας της ζωής, καθώς και της βαθύτερης ψυχικής ανάγκης του «Αϊ Γιώργη βοήθα με», αρχικά στον ύμνο του ανθρώπου και της ζωής, με τις χαρές και τις αναποδιές της, μα και στην καλλιέργεια του μέλλοντος χρόνου και τόπου, στηριζόμενοι στην αρχέγονη δύναμη του χώρου και την παρακαταθήκη του ελληνικού ανθρώπινου διανοήματος.

 Ο Ηλίας Κοπανάκης ευχαριστεί τη ζωγράφο-χαράκτρια Ines Piqueras Garcia από την Ισπανία για τα όμορφα σχέδια της που κοσμούν το βιβλίο!

Φιλέλλην

Τι κι αν ως τυχοδιώκτες

και φυγόδικοι

γυρνούσαν στις πατρίδες τους;

Φορέσαν τα παράσημα τα ψεύτικα,

αγορασμένα στα παλαιοπωλεία και

τα υπαίθρια παζάρια.

Φιλέλλην υπεγράφετο και ο Κικέρων,

μα στις παλαίστρες τους αυλικούς

να μη δυσαρεστήσει,

δεν εσύχναζε δημόσια.

Και τούτοι φιλέλληνες·

το μερτικό τους λίγη γη,

ελληνική με σκόρπια μάρμαρα,

κομμάτια του αρχαίου λαμπρού

πολιτισμού

Τουλάχιστον οι Κάτωνες

ήταν ειλικρινέστεροι.

Τι άγονη γης, τι απολίτιστος λαός

να θέλει ελευθερίες

«Τι τα θες, ατύχησε,

μια τουρκοπούλα μοναχά η πληρωμή του

σαν ξέφυγε από τα βόλια

των γραικύλων»·

είναι άγρια η Ανατολή, καρδιά μου,

κι αμέρευτη.

Αμέτρητος ορίζοντας

Υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι,

σαν πεις θα διαβώ

τον ανοικτόν ωκεανό.

Παγόβουνα οργιές στο βάθος

θα χαρακώσουν το στομάχι σου,

τα σάργασσα αιχμάλωτα

τα πόδια σου θα σφίξουν

και μια πρωτεϊνούχα λιχουδιά

για ένα σμάρι καρχαρίες θα γενείς.

Τουλάχιστον στον ήλιο

το κεφάλι υποτάσσεται

και χαίρεται τον μακρινό

κι αμέτρητον ορίζοντα.

Σπασμένος καθρέπτης

Καθισμένος σʼ ένα φτωχικό ταβερνάκι,

στο τρίτο στενό δεξιά από

το δημαρχείο του δημάρχου,

έπινα και λαμποκοπούσα από χαρά.

Μου το ʼλεγαν συχνά κι εγώ

το πίστευα.

Μου περίσσευαν λέξεις

απροσδόκητες

κι εγώ που πάντα

τα είχα καλά με τα

παιδιά, τους γέρους

και τις γυναίκες ανεξαιρέτως,

τις πρόσφερα

απλόχερα και άνευ ανταλλάγματος.

Στερέψαν τα ποτήρια.

Στερέψαν οι ιαματικοί λόγοι.

Γυμνός από βλέμματα,

γεμάτος ψιθύρους και νύχτα.

Άραγε να λαμποκοπώ ακόμα;

Ποιος ξέρει!

Εγώ, ψες βράδυ,

έσπασα του ταβερνείου

τον καθρέπτη

και σκοτείνιασε.

Ερώτων άσμα

Όσο επιμένεις να μην αφήνεις

ένα ίχνος ύπαρξης

τόσο μεγαλώνει η αντίληψή μου

στο ανυπέρβλητο.

Φταίω που γίνεται χαρά η μέρα σαν σε ακούω;

Πόσο αμαρτία μπορεί να ʼναι που σε σκέφτομαι

στο εικόνισμα μπροστά;

Διαμάντι του Αιγαίου, θύμα των ανέμων

βασιλικοί και δυόσμοι και μάλαμα η φωνή σου.

Πόσο απέχει η αγάπη απʼ τον πόνο;

Πόσο απέχει η αμαρτία απʼ την αγάπη;

Μέχρι ο ήλιος να ξεκολλήσει απʼ τη θάλασσα

και να κρεμαστεί στον ουρανό.

Σε περίμενα.

Με σκούντηξαν οι φωνές των ανέμων

κι άνοιξα τα μάτια στο κενό.

Ακούω τη θάλασσα κι ονειρεύομαι

Τα βουνά συμπαγή ορθώνονται μπροστά μου

σαν ένα ατσάλινο τείχος.

Η θάλασσα μια λέαινα

να τρώει την κάθε ελπίδα μου

στʼ όνειρο.

Αδυσώπητη υγρή μάνα

με το χρόνο συμμάχησες πάλι

για το τέλειο έγκλημα.

Ο Ηλίας Ν. Κοπανάκης γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1977 στον Μαρουλά Ρεθύμνου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδακτορικού διπλώματος από την Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με ειδίκευση στο «Περιβάλλον». Ζει μόνιμα στα Χανιά και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει συγγράψει ένα πολυσέλιδο βιβλίο για τον Μαρουλά (Ρέθυμνο, 2011), χωριό με μακραίωνη ιστορία που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο οικιστικό σύνολο και παραδοσιακός οικισμός. Το βιβλίο έτυχε θετικών κριτικών στο χώρο της τοπικής ιστοριογραφίας. Η ποιητική συλλογή Ίσκιος του Έρωτα (Εκδόσεις Όστρια, Αθήνα, Δεκέμβριος 2014) απετέλεσε την πρώτη απόπειρά του στον χώρο της ποίησης. Η παρούσα συλλογή Κηροδοσία των Ανέμων αποτελεί τη δεύτερη ποιητική του συλλογή, με ποιήματα γραμμένα ως επί το πλείστον τα έτη 2010-2015

Ο ποιητής σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του με τα παρακάτω εκπληκτικά λόγια :

«Με πολύ χαρά σας καλώ στην παρουσίαση της νέας μου ποιητικής συλλογής. Πρόκειται για την «Κηροδοσία των Ανέμων» από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, ποιητική συλλογή που αποτελείται από πέντε επιμέρους ενότητες και περιλαμβάνει ποιήματα της τελευταίας πενταετίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χωριό καταγωγής μου, τον παραδοσιακό και διατηρητέο, βενετσιάνικο και μινωικό οικισμό του Μαρουλά Ρεθύμνου, 9 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, στον δρόμο προς την Μονή Αρκαδίου…. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση είναι η παραδοσιακή ταβέρνα «Μυλόπετρα», στο κτίριο της οποίας τους περασμένους αιώνες φιλοξενούνταν φάμπρικα παραγωγής ελαιολάδου με τις γνωστές πέτρινες μυλόπετρες.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει μια ιδιαίτερη ημέρα. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με την ευχή το Πνεύμα το Άγιο να μας καθοδηγεί στον διάβα της ζωής μας. Την ημέρα εκείνη, 20 του Ιούνη, το φετινό έτος έχει πανσέληνο, ενώ την επόμενη μέρα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Όλοι οι οιωνοί προμηνύουν επιτυχία στην εκδήλωση, όταν μάλιστα σε αυτήν ομιλήτριες θα είναι τρεις εξαιρετικές κυρίες, ιδανικές να αναλύσουν και να μας μιλήσουν για ποίηση, η κυρία Ζωή Ριτσάτου – Παπαδάκη, η κυρία Ρούλα Κονσολάκη και η κυρία Κατερίνα Μαρία Αποστολάκη. Την εκδήλωση μου, κάνει την τιμή να χαιρετίσει η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κυρία Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, ενώ τον όλο συντονισμό της βραδιάς τον έχει η εξαίρετη δημοσιογράφος και παραγωγός ιστορικών ντοκιμαντέρ κυρία Εύα Λαδιά.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης, είναι οι εφημερίδες «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Κρητική Επιθεώρηση», τις οποίες ευχαριστώ πολύ, ενώ χορηγός είναι και ο παραδοσιακός χώρος εστίασης «Μυλόπετρα»*, στην πλατεία του βενετσιάνικου οικισμού του Μαρουλά.

Θα είναι τιμή και χαρά μου να σας δω έναν-έναν και μία-μία ξεχωριστά την Δευτέρα το απόγευμα και να συζητήσουμε πάνω στα ποιήματα και γενικότερα το ρόλο της ποίησης στη ζωή μας σήμερα. Έναν ρόλο που αξιολογώ ότι θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη θέση στις ζωές και τις καρδιές μας.

Να είστε όλοι και όλες καλά.

Με αγάπη και εκτίμηση,

Ηλίας Κοπανάκης

Δρ. Χημικός Μηχανικός – Συγγραφέας

Περισσότερες πληροφορίες για την ποιητική συλλογή απ’όπου και η πηγή μου :

http://www.govostis.gr/product/1224/kirodosia-twn-anemwn.html#sthash.z7dJIeyX.dpuf

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Κηροδοσία των ανέμων" του Δρ. χημικού μηχανικού - συγγραφέα Ηλία Κοπανάκη στην Μυλόπετρά του στον Μαρουλά Ρεθύμνου

 

Υ.Γ. Όσα να γράψω για τον Ηλία Κοπανάκη και τη σύζυγό του Τατιάννα Τουζλούκωφ θα είναι λίγα σύμφωνα με όσα βλέπω να δραστηριοποιούνται! Ήταν μεγάλη η τιμή να τους γνωρίσω από κοντά πραγματοποιώντας την παρουσίαση* της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Ίσκιος του έρωτα» και μάλιστα στον εκδοτικό οίκο ΌΣΤΡΙΑ που εκδόθηκε! Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να τους επισκεφθώ στην Μυλόπετρά τους για την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής Κηροδοσία των ανέμων του Ηλία Κοπανάκη. Ευελπιστώ -όπως προτείνω και σε εσάς- να βρεθoύμε καλοκαίρι κάτω από τον ίσκιο των βενετσιάνικων πύργων του Μαρουλά, διαβάζοντας το σχετικό βιβλίο μελέτη του συγγραφέα, συζητώντας για την μακραίωνη ιστορία του παραδοσιακού χωριού με το μινωικό, βενετσιάνικο πλούσιο παρελθόν… Απολαμβάνοντας βέβαια, τις παραδοσιακές σπιτικές συνταγές τους, που με μεράκι και οικολογική συνείδηση καλλιεργούν πχ τις ντοματιές τους καθώς βλέπω φωτογρ. οι ίδιοι. Εξάλλου ο Ηλίας Κοπανάκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο «Περιβάλλον» από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάκτορας της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η διδακτορική διατριβή του παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2015 είχε σχετικό θέμα που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω λινκ :

Περίληψη Διδακτορικής Διατριβής του Κοπανάκη Ηλία με θέμα «Δυναμική των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων και μελέτη του δυναμικού πυρηνοποίησής τους στην ανατολική Μεσόγειο»

Περισσότερες πληροφορίες για να τους επισκεφτείτε :

Μυλόπετρα Μαρουλάς Ρεθύμνου

Mylopetra, Maroulas

*Με τα παρακάτω προσκαλούσα προσωπικά, για την παρουσίαση της πρώτης του ποιητικής συλλογής :Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή ενός ταξιδιού αναζήτησης του ίσκιου του έρωτα του Ηλία Κοπανάκη που ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια, που όμως δεν τον κάνει να γράφει με τα γλυκανάλατα λόγια ενός ερωτευμένου αλλά διευρύνοντας τους ορίζοντες του διαβάζοντας μαθαίνοντας για τον εαυτό του και τον κόσμο που μας περιβάλλει και κατά επέκταση και των δικών μας (οριζόντων) με υπαρξιακές αναζητήσεις.
Μια μικρή αποκρυπτογράφηση, του συμβολιστή ποιητή, με την προσωπική ταπεινή μου γνώμη και με όλο το σεβασμό, θα έχω τη τιμή να επιχειρήσω να κάνω τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 όπου και σας περιμένουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά και να μας αποσαφηνίσει και ο ίδιος κάποιες από τις άγνωστες πτυχές των νοητικών γραμμών που χάραξε στο χαρτί…
Όπως π.χ. θα ήθελα να μας εξηγήσει εάν το «Xαίρε illiterate horde… » ο πρώτος στίχος του από το ποίημά του με τίτλο «Η φάκα» προέρχεται από φράση του Έρασμου προς του δασκάλους » this untaught race of experts, this illiterate horde of literates»….» Πετρούλα Σίνη

http://tehneskaigrammata.blogspot.gr/2014/12/blog-post_20.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s