Κώστας Καστανάς ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής της δραματικής τέχνης

Κώστας Καστανάς ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής δραματικής τέχνης

Ο Κώστας Καστανάς σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος, στην ίδια σχολή που κατόπιν δίδαξε επί δώδεκα έτη. Ως ηθοποιός είχε την τιμή να πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Μολιέρου, Καμύ, Καζαντζάκη κ.α. στην πολυετή συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, με τον θίασο Μινωτή – Παξινού, και με πολλούς άλλους θιάσους, μερικές φορές προσωπικούς.

Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του στην αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, καθώς ερμήνευσε ρόλους από την αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στη Δωδώνη και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Σταθμούς στην πορεία του θεωρεί τη συνύπαρξή του στη σκηνή με μορφές του ελληνικού θεάτρου όπως τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν και άλλους, που είτε με την θεατρική τους παρουσία, είτε και με προσωπική φιλία τον επηρέασαν θετικά και σημαντικά. Εμφανίστηκε επιλεκτικά σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με την ανάγνωση ελληνικών κειμένων καλλιτεχνικού ή ευρύτερα φιλολογικού περιεχομένου, συμμετείχε σε πειραματικές σκηνές, παρουσίασε δικές του σκηνοθετικές προτάσεις…

Οι εμφανίσεις του, είτε ως ηθοποιού είτε ως καθηγητή της δραματικής τέχνης σε παραστάσεις και εκδηλώσεις εντός ή εκτός των Ελληνικών συνόρων, συμπληρώνουν μια διαδρομή αρκετών δεκαετιών… που, όμως, τη νοιώθει σαν μόλις να αρχίζει!

 Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1943. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Δραματικής Σχολή του Εθνικού θεάτρου (1964), όπου είχε δασκάλους την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Αλέξη Σολομό, τον Στέλιο Βόκοβιτς, την Άννα Συνοδινού, την Ελένη Χαλκούση, τον Άγγελο Τερζάκη, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο κ. ά.

Πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό θέατρο το 1964 δίπλα στον Δημήτρη Χορν στον Λορεντζάτσιο του Αλφρέντ Ντε Μισέ και από την επόμενη χρονιά έπαιξε εναλλάξ με τον Αλέξη Μινωτή, τον Όσβαλντ στους Βρικόλακες του ΄Ιψεν, καθώς και πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στην νύχτα του Ο’ Νηλ, Ιβάνωφ του Τσέχωφ, Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη, κ. α.

Το ’68 αποχώρησε από το Εθνικό θέατρο για να συμμετάσχει ως πρωταγωνιστικό στέλεχος στο θίασο Μινωτή-Παξινού, σε όλα τα έργα του ρεπερτορίου:

Πατέρας του Στρίντμπεργκ,

Η Ήρα και το Παγώνι του Ο’ Κέισυ,

Η Πόλη με τα πανιά του Βίλλεμς,

Ο Λοχαγός του Κέπενικ του Τσουκμάγιερ,

Ο Έμπορος της Βενετίας του Σαίξπηρ,

Μάνα κουράγιο του Μπρεχτ, κ.ά.

Το καλοκαίρι του ’72 σκηνοθέτησε την αγγλική κωμωδία Μπίλλυ ο Ψεύτης, όπου και υποδύθηκε τον ομώνυμο ήρωα. Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε επίσης με την Έλλη Λαμπέτη στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ οπου έπαιξε τον ρόλο του φοιτητή Τροφίμωφ σε σκηνοθεσία Βολανάκη και έπαιξε τον Άμλετ στο ομώνυμο σαιξπηρικό έργο στο θέατρο Ριάλτο, σε σκηνοθεσία του Κανέλλου Αποστόλου.

Tο 1974 επέστρεψε στο Εθνικό θέατρο και ερμήνευσε πλειάδα ρόλων σε παραστάσεις τραγωδιών στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία θέατρα, σε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα απ’ όλο το φάσμα του διεθνούς και ελληνικού δραματολογίου, των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Ίψεν, Τσέχωφ, Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Στρίνμπεργκ, Ο’ Νήλ, Χουρμούζη, Αντωνίου Μάτεσι, Ξενόπουλου, Καζαντζάκη, Μπρεχτ, Καμύ.

"Ο Αρχοντοχωριάτης" στο Εθνικό Θέατρο το 1979
«Ο Αρχοντοχωριάτης» στο Εθνικό Θέατρο το 1979

Μερικοί από τους ρόλους του που έπαιξε στο Εθνικό είναι (στο τέλος του άρθρου παραθέτω από τα αρχεία του Εθνικού θεάτρου):

Γαμπρός στον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα,

Τροφίμωφ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ,( Κ.Θ.Β.Ε.)

Μπέρτραμ στο Τέλος καλό όλα καλά του Σαίξπηρ,

Γιώργος Κώνστας (Λύβιος), Θόδωρος Μορίδης (Γέρος Πατρίκιος), Κώστας Καστανάς (Καλιγούλας), Νίτα Παγώνη (Καιζωνία), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Λέπιδος), Γιώργος Παρτσαλάκης (Μούκιος). 30/12/1977 - 29/01/1978 Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή Καλιγούλας (1977) Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ Μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα Συντελεστές Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκης Σκηνογραφία: Λαλούλα Χρυσικοπούλου Ενδυματολόγος: Λαλούλα Χρυσικοπούλου Μουσική επιμέλεια: Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσσα http://www.nt-archive.gr/playDetails.aspx?playID=214
Γιώργος Κώνστας (Λύβιος), Θόδωρος Μορίδης (Γέρος Πατρίκιος), Κώστας Καστανάς (Καλιγούλας), Νίτα Παγώνη (Καιζωνία), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Λέπιδος), Γιώργος Παρτσαλάκης (Μούκιος).
30/12/1977 – 29/01/1978
Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή
Καλιγούλας (1977)
Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ
Μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκης
Σκηνογραφία: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Ενδυματολόγος: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσσα
http://www.nt-archive.gr/playDetails.aspx?playID=214

Καλιγούλας στον Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ,

Τούζενμπαχ στις Τρεις αδελφές του Τσέχωφ,

Κάσσιος στον Οθέλλο,

Πιλότος Σουν στον Καλό άνθρωπο του Σε Τσουάν του Μπρεχτ,

Γιος στην Παρεξήγηση του Καμύ,

Αγγελιοφόρος, Διόνυσος, Πενθέας στις Βάκχες του Ευριπίδη,

Ίων στον ‘Ίωνα του Ευριπίδη,

Αίμων στην Αντιγόνη του Σοφοκλή,

Ορέστης στην Ηλέκτρα του Ευριπίδη,

Ταλθύβιος στις Τρωάδες του Ευριπίδη κ.ά.

Το φθινόπωρο του 1992 αποχώρησε από τη δύναμη του Εθνικού Θεάτρου, ενώ λίγο πριν είχε ιδρύσει τη θεατρική εταιρεία «Ουτοπία». Με ορμητήριο το θέατρο «Αποθήκη» συνέχισε την δράση του, εδώ ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, και ανέβασε τα έργα:

Οι Κάφροι ή Η αληθινή ιστορία του Μενελάου και της Ελένης, του Βασίλη Ζιώγα, και

Έγκλημα στο Νησί των Κατσικιών του Ούγκο Μπέττι.

Τη σαιζόν 94-95, στο θέατρο «Πανελλήνιον» σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο Μελό του Μπερνστάιν, με την Κατερίνα Βασιλάκου και την επόμενη χρονιά υποδύθηκε τον Έϋλερτ Λέβμποργκ στην Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν στο «Πειραματικό θέατρο της Πόλης», με τη Μαριέττα Ριάλδη. Το 1996-97 έπαιξε τον Εραστή του Πίντερ με τηνΝίκη Τριανταφυλλίδη και το 1997-98 έπαιξε τον Νήλ στο έργο Αγάπη και Κατανόηση του νέου Βρετανού συγγραφέα Τζο Πένχoλ, συνεργαζόμενος με το θέατρο «Έρευνας» και τον Δημήτρη Ποταμίτη.

Το καλοκαίρι του 2002 οργάνωσε ένα επταήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κω, όπου και πρωτοπαρουσίασε το θεατρικό του αναλόγιο, «Ancient voices» μια οπτικοακουστική σύνθεση βασισμένη στον Θηβαϊκό μύθο,και μετά στην Πάτρα προσκεκλημμένος απο το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε πανεπιστημια των Η.Π.Α.

Τη περίοδο ’02-’03 εμφανίστηκε στο θέατρο «Σημείο», του Νίκου Διαμαντή στο έργο του Παύλου Μάτεσι Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος. Τον Δεκέμβριο του 2003 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής, ως Αφηγητής, το έργο του Περικλή Κούκου , O Μερλίνος ο Μάγος στο Nησί των Ποιητών (με την Καμεράτα Ορχήστρα φίλων της μουσικής υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ).Το καλοκαίρι του 2010 έπαιξε τον Κρέοντα στην Αντιγόνη του Σοφοκλή περιοδεύοντας σε 40 περίπου πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική εταιρεία ΑΙΧΜΗ.

Τον Νοέμβριο του 2012 ,στην μεγάλη σκηνή του Ι.Μ.Κακογιάννη παρουσίασε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο «Οι άλλες μου ζωές» μια μονολογική σύνθεση του Κώστα Καστανά από διάφορα έργα που έπαιξε κατά καιρούς.

Tην περίοδο 2013-2014 εμφανίστηκε ως Στεπάν Τροφιμοβιτς Βερχοβένσκυ στους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκυ, στο ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΘΕΑΤΡΟ. Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσίασε στο Θεατράκι του πολυχώρου Αλεξάνδρεια την σκηνική του διασκευή «Κανείς δεν ήρθε να με σκαντζάρει» απο τη Βάρδια του Νίκου Καββαδία, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Για δώδεκα χρόνια, από το 1983 έως τον Σεπτέμβριο του 1995, ήταν καθηγητής υποκριτικής στην Ανωτέρα Σχολή Υποκριτικής Τέχνης του Εθνικού θεάτρου. Προηγουμένως είχε διδάξει υποκριτική στις σχολές Βεάκη και Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου Λεωνίδα Τριβιζά. Πρόσφατα, τιμητικά προσκεκλημένος, έδωσε διαλέξεις και παρουσίασε αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες στα πανεπιστήμια Bradley και James Madison των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στα Αγγλικά,αλλά και στα αρχαία Ελληνικά .

Έχει στο ενεργητικό του πλειάδα συμμετοχών σε εκπομπές λόγου και Τέχνης, όπως και σε μεταδόσεις θεατρικών έργων για το Ραδιόφωνο. Κατά καιρούς, υπήρξε μέλος κρατικών επιτροπών για το Θέατρο και την Θεατρική παιδεία, των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Περιορισμένη και επιλεκτική υπήρξε η συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Σήμερα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε ελεύθερες παραγωγές και ασχολείται συστηματικά με παρουσιάσεις θεατρικών, ποιητικών και λογοτεχνικών κειμένων, αφηγήσεις ντοκυμαντέρ καθώς και ηχογραφήσεις έργων της Αρχαίας και Νεοελληνικής Γραμματείας.

Παράλληλα διδάσκει σε ομάδες ερασιτεχνών, προσφέροντας την πείρα και τις γνώσεις του σ΄αυτούς που αγαπούν το θέατρο.

Ο Κώστας Καστανάς ήταν αγαπημένος μαθητής της Κατίνας Παξινού που υπήρξε δασκάλα του στην σχολή του Εθνικού θεάτρου, αλλά και στη σκηνή για χρόνια. Δασκάλους του στο θέατρο θεωρεί τον Αλέξη Μινωτή,

ο οποίος του εμπιστεύτηκε μεγάλους ρόλους του διεθνούς δραματολογίου και τον καθοδήγησε σκηνοθετικά στα πρώτα του βήματα, τον Δημήτρη Χορν, πλάι στον οποίο έπαιξε αλλά και χάρηκε την φιλία του, την Έλλη Λαμπέτη στον Βυσσινόκηπο, αλλά και τον Μίνωα Βολανάκη, καθώς και από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τον Αλέξη Σολομό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Στέλιο Βοκοβιτς, τον ΛυκούργοΚαλλέργη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, την Άννα Συνοδινού, την Ελένη Χαλκούση, την κυρία Μιράντα, τον Δημήτρη Μυράτ και τους δασκάλους των θεωρητικών μαθημάτων στη Σχολή, δηλαδή τον Άγγελο Τερζάκη,τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Γ. Ζώρα και στην κινησιολογία την Έλενα Τσουκαλά, τη Μαρία Χόρς, τη Ντόρα Τσάτσου.

Αυτή την παλαιότερη γενιά των σπουδαίων ανθρώπων του θεάτρου συναναστράφηκε ως νέος και έμαθε πολλά από αυτούς .

Μνημονεύει με ιδιαίτερη εκτίμηση συναδέλφους που έφυγαν και πρόλαβε να τους γνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί τους, που τον τίμησαν με τη φιλία τους και τον άγγιξαν με την ποιότητά τους, ποιότητα

καλλιτεχνών και ανθρώπων: τον Μάνο Κατράκη, τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη, τον Θεόδωρο Μορίδη, τον Νίκο Τζόγια, την Ελένη Χατζηαργύρη, τον και πολλούς άλλους.

«Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.» Σωκράτης

Δάσκαλος..

Την άνοιξη του 2004 ο Κώστας Καστανάς είχε πάει κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια Bradley και James Madison όπου δίδαξε υποκριτική και παρουσίασε σε οπτικοακουστικό αναλόγιο αποσπάσματα από Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες στα Αγγλικά και αρχαία Ελληνικά. (Το ίδιο πρόγραμμα είχε παρουσιάσει στην Πάτρα στο θέατρο Επίκεντρο προσκεκλημένος από το θεατρολογικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών στα Ελληνικά).

Ο Κώστας Καστανάς υπήρξε επί σειράν ετών (1986-1995) καθηγητής στην Ανωτέρα σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, (σχολή της οποίας είναι και ο ίδιος αριστούχος απόφοιτος) και ο αριθμός των μαθητών που είχε κατά καιρούς και που οι περισσότεροι κάνουν ευδόκιμη πορεία στο Ελληνικό Θέατρο, ξεπερνά τους 250.

Σε παλαιότερες χρονιές, είχε διδάξει υποκριτική και στις σχολές Βεάκη και στην Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου.Και προ ετών στην σχολή Τράγκα.

Πρόσφατα ασχολείται με την θεατρική του ομάδα στο Πόρτο Ράφτη καθώς και με την Πειραματική Σκηνή Θέσπις της Χρυσής Τομής Κερατέας που τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και μελέτης των εργαστηρίων πάνω σε ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζονται κυρίως στο τοπικό κοινό.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΖΩΕΣ. Μία σύνθεση 17 μονολόγων με τον Κώστα Καστανά Η παράσταση "ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΖΩΕΣ" είναι μια μονολογική θεατρική σύνθεση στιγμών της πορείας του Κώστα Καστανά στο θέατρο. Ένα παιχνίδι αναδρομής συναρμολογημένο από αποσπάσματα ρόλων, που μελέτησε και έπαιξε, το οποίο εμπλουτίζεται από αποστάγματα σκέψεων, μνήμες και σχόλια. Ανέβηκε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για τρεις μόνο παραστάσεις στις 12, 13 και 21 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΖΩΕΣ. Μία σύνθεση 17 μονολόγων με τον Κώστα Καστανά
Η παράσταση «ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΖΩΕΣ» είναι μια μονολογική θεατρική σύνθεση στιγμών της πορείας του Κώστα Καστανά στο θέατρο. Ένα παιχνίδι αναδρομής συναρμολογημένο από αποσπάσματα ρόλων, που μελέτησε και έπαιξε, το οποίο εμπλουτίζεται από αποστάγματα σκέψεων, μνήμες και σχόλια. Ανέβηκε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για τρεις μόνο παραστάσεις στις 12, 13 και 21 Νοεμβρίου 2012

http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=oi_alles_moi_zoes_kostas_kastanas

Έργα σε CD’s με τη φωνή του Κώστα Καστανά

Γράμματα σε μια γυναίκα, Γιώργου Σαραντάρη. Διαβάζει ο Κώστας Καστανάς. Μουσική: Νένα Βενετσάνου.


Ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη – Στα Ελληνικά και Αγγλικά-Διαβάζει ο Κώστας Καστανάς και η Κλαιρ Μπλουμ.


Σεργκέι Προκόφιεφ, Ο Πέτρος και ο Λύκος


Μπένζαμιν Μπρίττεν, Οδηγός των νέων για την Ορχήστρα. ΕΜΙ, Ορχήστρα του Παρισιού. Διευθυντής ορχήστρας Ιγκόρ Μάρκεβιτς
Διον. Σολωμός, Η Γυναίκα της Ζάκυθος. Συμπαγής δίσκος με την Άννα Συνοδινού
Αλ. Παπαδιαμάντης, Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη, Συλλεκτική έκδοση, 2000


Αλ. Παπαδιαμάντης, Ο έρωτας στα Χιόνια και Άνθος του γιαλού, Συλλεκτική έκδοση, 2001
Πλάτων, Απολογία Σωκράτους, 2001, Κάκτος

Έργα σε CD προς έκδοσιν

Ποίηση Πάμπλο Νερούντα, 2004

Οδύσσεια σε μεταγραφή από τον ποιητή Γιώργο Γεραλή, 2004
Ιλιάδα σε μεταγραφή από τον ποιητή Γιώργο Γεραλή, 2004
Μέγας Αλέξανδρος, 2004
( Οι περισσότερες ηχογραφήσεις έχουν γίνει στο studio ERΑ και αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια.)
Παραμύθια της Μαργαρίτας Δαλμάτη

Πηγή των παραπάνω από το προσωπικό του ιστολόγιο http://kostaskastanas.com/  από τη σελίδα του https://www.facebook.com/KostasKastanasKostasKastanas/?fref=photo και από το κανάλι του στο you tube https://www.youtube.com/channel/UCkB5_Rt6PL_2jwzPrVrnEkw για να τα επισκεφτείτε κι απ’όπου έγινε η αναδημοσίευση. Ωστόσο το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται με βίντεο που έχουν διασωθεί στο διαδίκτυο από παραστάσεις του ή από ντοκιμανταίρ που προβλήθηκαν στην τηλεόραση με την έξοχη αφήγησή του μεγάλου διδασκάλου μας!

*Ρόλοι του Κώστα Καστανά από τα αρχεία του Εθνικού θεάτρου http://www.nt-archive.gr/peopleDetails.aspx?personID=1227

Λορεντζάτσιο (1965) | Ηγούμενος Στρότζι Βρυκόλακες (1965) | Όσβαλντ Η τρελλή του Σαγιό (1966) | Σωτήρας των ζώωνΤο ιερό σφάγιο (1966) | Α΄ Άνδρας του χορούΤο ηφαίστειο (1966) | Κωνσταντής ΔασκαλάκηςΙβάνωφ (1966) | Λβώφ Γιεβγκένι Κονσταντίνοβιτς, νεαρός αγροτικός γιατρόςΗ συναναστροφή (1967) | ΜάκηςΜάκβεθ (1967) | ΝτονναλμπέινΟρέστεια: Αγαμέμνων (1967) | ΧορόςΕρρίκος Δ΄ (1967) | Μπερτόλντο (Φίνο), ψεύτικος μυστικοσύμβουλοςΠοτέ δεν μπορείς να ξέρεις (1967) | ΦιλίπΜουσαφιραίοι στο Στεπαντσίκοβο (1974) | Σεργκέι Αλεξάντροβιτς ΝαζιέντωφΒάκχαι (1975) | Β΄ ΆγγελοςΚαποδίστριας (1976) | ΠαυλήςΤα οράματα της Σιμόν Μασάρ (1976) | ΖωρζΦοιτηταί (1977) | ΤάσοςΗ μεγάλη ώρα (28 Οκτωβρίου 1940) (1977)Καλιγούλας (1977) | ΚαλιγούλαςΒούδας (1978) | Νέος ΚοάγκΑυτοκράτωρ Μιχαήλ (1978) | Μανουήλ ΊβατζηςΦλαντρώ (1979) | Νότης ΣερδάρηςΊων (1979) | ΊωνΟ αρχοντοχωριάτης (1979) | ΚλεόντηςΠαπαφλέσσας (1980) | Αλέξανδρος ΥψηλάντηςΠλατόνωφ (1980) | Σεργκέι Πάβλοβιτς Βαϊνίτσεφ, προγονός της Άννα Πετρόβνα ΒαϊνίτσεβαΟ υπάλληλος (1980) | ΞενοφώνΗλέκτρα (1980) | ΟρέστηςΜατωμένος γάμος (1980) | ΓαμπρόςΙφιγένεια εν Ταύροις (1981) | ΜαντατοφόροςΕκκλησιάζουσαι (1981) | ΝέοςΤο μεγάλο παιχνίδι (1981) | Λουκάς, γιος της ΧαρβάναιναςΚαζιμίρ και Καρολίνα (1981) | ΣούρτσινιερΤρεις αδελφές (1982) | Τούζενμπαχ, υπολοχαγόςΟθέλλος (1982) | ΚάσσιοςΑίας (1983) | ΜενέλαοςΤα παιδιά του Κάιν (1984) | ΓρηγόρηςΑντιγόνη (1984) | ΑίμοναςΟ καλός άνθρωπος του Σετσουάν (1985) | Γιανγκ Σουν, ο πιλότοςΒάκχες (1985) | ΔιόνυσοςΟ βασιλικός (1985) | ΔραγανίγοςΗ δούκισσα του Μάλφι (1987) | Αντόνιο Μπολόνια, αρχιθαλαμηπόλος της ΔούκισσαςΟι στρατιώτες (1987) | Βαρώνος ΝτεπόρτΒάκχες (1990) | ΠενθέαςΤρωάδες (1991) | ΤαλθύβιοςΗ παρεξήγηση (1991) | ΖανΤο νησί της Αγίας (1992) | Πέτρος Νάρης

Κώστας Καστανάς (Καλιγούλας) 30/12/1977 - 29/01/1978 Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή Καλιγούλας (1977) Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ Μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα Συντελεστές Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκης Σκηνογραφία: Λαλούλα Χρυσικοπούλου Ενδυματολόγος: Λαλούλα Χρυσικοπούλου Μουσική επιμέλεια: Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσσα http://www.nt-archive.gr/playDetails.aspx?playID=214
Κώστας Καστανάς (Καλιγούλας)
30/12/1977 – 29/01/1978
Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή
Καλιγούλας (1977)
Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ
Μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκης
Σκηνογραφία: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Ενδυματολόγος: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσσα
http://www.nt-archive.gr/playDetails.aspx?playID=214

Θέατρο στο ράδιο

Αφηγήσεις για ντοκιμανταίρ και έργα σε CD’s με τη φωνή του Κώστα Καστανά, καθώς επίσης σχετικά άρθρα :

 

Εποχές και συγγραφείς ΕΤ1

Κύκλος ΧΧος (ΕΤ1 ημέρα προβολής Τετάρτη 2010-2011) (αφήγηση Κώστας Καστανάς)

«Εποχές και συγγραφείς: Ανδρέας Κάλβος» (Α’ μέρος) (Τε 17/11/2010)

«Εποχές και συγγραφείς: Ανδρέας Κάλβος» (Β’ μέρος) (Τε 24/11/2010)

«Εποχές και συγγραφείς: Γιώργος Σαραντάρης» (Τε 1/12/2010)

«Εποχές και συγγραφείς: Κωστής Μπαστιάς» (Τε 29/12/2010 & 19/1/2011)

«Εποχές και συγγραφείς: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» (Τε 2/2/2011)

«Εποχές και συγγραφείς: Τάσος Λειβαδίτης» (9/3/2011)

«Εποχές και συγγραφείς: Νίκος Γκάτσος» (Α’ μέρος) (Τε 23/3/2011)

«Εποχές και συγγραφείς: Νίκος Γκάτσος» (Β’ μέρος) (Τε 30/3/2011)

«Εποχές και συγγραφείς: Μελισσάνθη»

«Εποχές και συγγραφείς: Μάριος Χάκκας»

«Εποχές και συγγραφείς: Άρης Αλεξάνδρου»

«Εποχές και συγγραφείς: Τίτος Πατρίκιος»

«Εποχές και συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός»

«Εποχές και συγγραφείς: Τάκης Σινόπουλος»

 

Παπαδιαμάντης σε cd

Άρθρο από το Ριζοσπάστη τις 13 Γενάρη 2001 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=615809
18535
Το λάβαμε κατόπιν εορτής… αλλά αξίζει να γράψουμε γι’ αυτό, αφού αντέχει για του χρόνου, του παραχρόνου και όλα τα χρόνια. Αναφερόμαστε σε ένα cd, μια συλλεκτική έκδοση- εκτός εμπορίου- του γνωστού άξιου ηθοποιού με την υπέροχη φωνή, Κώστα Καστανά. Τίτλος της «Ο Κώστας Καστανάς διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Συγκεκριμένα το έξοχο διήγημα του «πατέρα» της νεοελληνικής πεζογραφίας «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη».

Ο Κώστας Καστανάς δεν είναι γνωστός μόνο από τη δουλιά του στο θέατρο και την τηλεόραση. Η φωνή του έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο, καθώς στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 συνδέθηκε τα μέγιστα με το ραδιόφωνο. Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο, έκανε αφηγήσεις σε πλήθος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, καλλώπισε και ακόμα καλλωπίζει με τη φωνή του αμέτρητες διαφημίσεις σε διάφορα οπτικοακουστικά μέσα. Γι’ αυτό και στο cd με τον Παπαδιαμάντη σημειώνει: «αυτή η ηχογράφηση ας θεωρηθεί μια μικρή συνεισφορά σ’ όσους αναπολούν μαζί μου τις μέρες ραδιοφώνου…»

Η ηχογράφηση του διηγήματος πραγματοποιήθηκε στο στούντιο ERA. Συντελεστές της είναι επίσης η Δήμητρα Κοσίδου και ο Κώστας Χρύσος. (Για τους ενδιαφερόμενους σημειώνουμε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του ηθοποιού: Αριστοτέλους 72, Αθήνα 10434, τηλ. 8821301).

 

Δεν είσαι μόνος

Σειρά ντοκιμανταίρ 10 επεισοδίων σε σκηνοθεσία της  Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού

http://deneisaimonos.gr/

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως κ.ά.), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.ά.), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκοτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς, Γιώτα Φέστα
Έρευνα: Γεώργιος Μεταλληνός (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιόλη Καλαβρέζου Dumbarton Oaks (καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Harvard, ΗΠΑ), Σωτήριος Σ. Δεσπότης (αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Αδριάνα Ζέππου (θεολόγος), Γεώργιος Τσούπρας (θεολόγος).
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Από το αρχείο : http://webtv.ert.gr/category/ntokimanter/den-eisai-monos/

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ» μας μεταφέρει στις αρχαίες πόλεις της βόρειας και της νότιας ΗΠΕΙΡΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού.

Τρεις χιλιάδες χρόνια αδιαμφισβήτητης και συνεχούς ελληνικότητας δηλώνουν τα κατάστικτα με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία εδάφη της. Εδώ έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας.

Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην προϊστορική ΗΠΕΙΡΟ και στη συνέχεια κάνει λόγο για την αρχαία ΕΛΛΟΠΙΑ, σημερινή ΔΩΔΩΝΗ, και το περίφημο Μαντείο της.

Επίσης, παραθέτει μυθολογικά στοιχεία για την ΗΠΕΙΡΟ και αναφέρει πρόσωπα της μυθολογίας που συνδέονται με τον τόπο. Στην αφήγησή του χρησιμοποιεί αρχαίες πηγές από τον ποιητή ΗΣΙΟΔΟ, τον φιλόσοφο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, τους Λατίνους ποιητές ΟΒΙΔΙΟ και ΒΙΡΓΙΛΙΟ, τον περιηγητή και γεωγράφο ΠΑΥΣΑΝΙΑ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ, όπως η ΔΩΔΩΝΗ και το ΒΟΥΘΡΩΤΟ.

http://archive.is/uIXUo

Συνεντεύξεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s